wilk-do-miesa

Gdzie znajduje zastosowanie elektryczny wilk do mielenia mięsa?

Elektryczny wilk do mielenia mięsa to rodzaj urządzenia, które przede wszystkim wykorzystywane jest w gastronomii. Tego typu sprzęt jest większy i bardziej wydajny niż typowe urządzenia przeznaczone do użytku domowego. Wilki stanowią zwykle wyposażenie sklepów oraz lokali gastronomicznych, w tym choćby restauracji.

Jak zbudowany jest profesjonalny elektryczny wilk do mielenia mięsa?

Zasada działania sprzętu profesjonalnego jest zbliżona do tej, która stosowana jest w warunkach domowych. Wyróżnić można zatem obrotowy nóż, wał ślimakowy oraz sito. Wilki to urządzenia elektryczne, które pracują szybciej i bardziej wydajne niż ręczne maszynki do mięsa. Ponadto są one zazwyczaj wykonane z trwałej i odpornej na uszkodzenia wzmacnianej stali nierdzewnej. Jest ona łatwa w pielęgnacji i długo zachowuje swoje pierwotne właściwości. Podczas wyboru urządzenia należy jednak zwrócić uwagę na nóż, którego ostrość jest niezwykle ważna dla wydajnej pracy urządzenia. Co ważne wilki przeznaczone do ciągłej pracy posiadają specjalny system samoostrzący, który zapewnia bezobsługowe i regularne ostrzenie noża.

maszynka wilk do mielenia mięsa

Gdzie stosowanie są elektryczne wilki do mielenia mięsa?

Jak wspomniano powyżej, elektryczne wilki do mielenia mięsa to urządzenia, które cechują się dużą wydajnością pracy. Niektóre z nich są nawet przeznaczone do pracy ciągłej. W związku z tym znajdują one zastosowanie w profesjonalnych kuchniach, hotelach, zakładach żywienia zbiorowego, a także sklepach mięsnych czy w masarniach. Oczywiście tego typu sprzęt wykorzystywany jest również w hipermarketach. Wilki umożliwiają wydajne mielenie dużych ilości surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa w bardzo krótkim czasie. Urządzenia dobrej klasy są zwykle drogie, lecz w tym przypadku wraz z wysoką ceną klient otrzymuje trwały i bezawaryjny sprzęt, który cechuje się dużą wydajnością pracy.