Kompletując wyposażenie kuchni, trzeba pamiętać o ogromnej ilości elementów. Obowiązkowe są oczywiście garnki, formy do ciasta, deski do krojenia czy też noże i komplety talerzy. Jak się jednak okazuje, wśród tych wszystkich klasycznych elementów często miejsce znajduje również wyposażenie nieco inne, takie jak patelnie wok. Czym są takie patelnie i z jakiego powodu powinno się je mieć w swojej kuchni?

Czym jest wok?

Patelnia wok (kliknij) to bardzo niestandardowa wersja tego naczynia jak na polskie, a nawet europejskie warunki. Nie ma co się dziwić, ponieważ jest to patelnia chińska, używana w tamtym rejonie świata od setek lat. Charakteryzuje się ona bardzo ciekawym kształtem, który przypomina ogromną blaszaną miskę. Rzecz jasna nie jest to przypadek, lecz bardzo przemyślane rozwiązanie.

Najważniejsze zalety woka

Z jakiego powodu warto kupić do swojej kuchni patelnie wok? Jakie ma ona zalety i czym się konkretnie charakteryzuje? Zdecydowanie najważniejszą zaletą jest w tym wypadku ta wynikająca z charakterystycznego kształtu i rozmiaru. Jak się bowiem okazuje sposób, w jaki patelnia została wykonana, gwarantuje, że nagrzewa się ona w różnym stopniu. Im bliżej jej dna, tym temperatura ścianek będzie wyższa, podczas gdy te wyżej stają się chłodniejsze. To oraz rozmiar patelni sprawiają, że bez trudu można w niej przygotowywać dosłownie cały posiłek. W jednej chwili można smażyć mięso, ryż oraz warzywa. Umiejętne przekładanie produktów pomiędzy strefami woka gwarantuje, że wszystkie będą idealnie przygotowane w jednej chwili.
Kolejną bardzo ważną zaletą jest to, że takie patelnie nie wymagają tak dużej ilości tłuszczu, dzięki czemu jedzenie jest z nich smaczniejsze, lecz przede wszystkim znacznie zdrowsze.

Jak kupić dobry wok?

Jak więc widać, zupełnie nie powinno nikogo dziwić to, że tak wiele osób zastanawia się nad zakupem tak niestandardowego, jak na polskie warunki naczynia. Powstaje więc w tej chwili kolejne pytanie, czyli jak się taką patelnię powinno nabywać. Co jest w tej kwestii najważniejsze?

Nie da się ukryć, że kluczową sprawą jest oczywiście to, jaki będzie rozmiar woka. Jeśli ma to być wersja możliwie najbliższa oryginałowi, koniecznie trzeba będzie zakupić model nawet o średnicy 30 centymetrów.

Kolejną bardzo ważną sprawą jest to, jaki ma być materiał, z którego wok będzie zrobiony. Liczy się w tym wypadku nie tylko jego sposób nagrzewania się, lecz również waga czy też odporność na zniszczenie. Zdecydowanie najlepszym modelem jest wersja żeliwna, lecz liczyć się trzeba z tym, że będzie ona dość ciężka. Jeśli ktoś szuka lżejszej alternatywy, poleca się stal węglową.