piec konwekcyjny

Czy warto zainwestować w piec konwekcyjny?

Piec konwekcyjny jest niezbędnym elementem wyposażenia każdego dużego lokalu gastronomicznego. Urządzenie wykorzystuje się do realizacji wielu zamówień w restauracji.

Umożliwia obróbkę termiczną potraw różnymi metodami. Cechuje się niskim zużyciem energii oraz zachowaniem walorów smakowych przygotowywanego jedzenia.

Dlaczego piece konwekcyjne są tak cenione na rynku gastronomicznym?

W piecu konwekcyjnym możemy przygotowywać potrawy na wiele różnych sposobów. Dlatego też urządzenie to jest najbardziej cenione przez restauratorów, którzy wykorzystują takie techniki jak:

piec konwekcyjny
  • pieczenie,
  • smażenie,
  • blanszowanie,
  • grillowanie,
  • gotowanie na parze.

Jedno urządzenie posiada wiele niesamowitych możliwości. Największe korzyści, jakie osiąga kucharz podczas przygotowywania posiłków to: zachowanie walorów smakowych, wizualnych, zapachowych i odżywczych.

Jakie są największe zalety pieców konwekcyjnych?

Duże piece konwekcyjne, które wykorzystuje się w lokalach gastronomicznych, posiadają wiele cennych zalet. Najważniejsze z nich to brak konieczności ciągłej kontroli nad smażoną potrawą, ponieważ wszystko odbywa się równomiernie, bez przypalania czy wysuszania.

Jedzenie posiada wszystkie najcenniejsze walory smakowe na najwyższym maksymalnym poziomie, jest soczyste i aromatyczne. Dodatkowo zachowuje cenne wartości, dzięki obrabianiu w równomiernej temperaturze.

Jeszcze inną korzyścią dla właściciela restauracji jest to, że proces pieczenia jest bardzo szybki, co powoduje, że rachunki za prąd również są niższe. Te wszystkie zalety sprawiają, że takie urządzenie jest chętnie wybierane przez restauratorów w całym kraju.