nóż sushi ryba

Jaki nóż do filetowania warto wybrać?

Ryby są bardzo zdrowe i pożywne, dlatego też tym bardziej warto je jak najszybciej wprowadzić do codziennej diety. Niestety wiele osób rezygnuje z dobrodziejstwa dań rybnych, ponieważ zawierają one dużą ilość ości. Na szczęście dzięki porządnym nożom do filetowania ryb, można rozwiązać ten i wiele innych problemów.

Jaki nóż wybrać?

Wybierając nowy nóż do filetowania w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na to, aby był on dość giętki. Bardzo ważne jest również to, aby końcówka była dość ostra. Jeżeli chodzi o długość ostrza, to zdecydowanie najlepiej sprawdzą się modele ponad 12 cm. Jak łatwo się domyślić ogromną rolę odgrywać będzie również jakość wykonania, a dokładniej mówiąc materiał, z którego jest wykonane ostrze. Godne polecenia są wysokiej klasy noże do filetowania wykonane w całości ze szwajcarskiej stali. Oryginalne noże od renomowanego producenta nawet po wielu latach użytkowania spełniać będą swoje zadania. Jeżeli istnieje taka możliwość, to warto dokupić specjalne ostrzałki. Markowe noże co prawda nie są zbyt tanie, ale jest to inwestycja, która na pewno się opłaci. Porządny nóż do filetowania doskonale sprawdzi się nie tylko w profesjonalnym lokalu gastronomicznym, ale również w domowej kuchni.

Dlaczego warto postawić na profesjonalny nóż?

Użycie taniego noża do filetowania spowoduje, że na samym kośćcu ryby niestety pozostanie spora ilość mięsa, dlatego też zmarnuje się sporo dobrej żywności. Bez ostrej i giętkiej końcówki bardzo trudno będzie także zachować nienaruszoną strukturę fileta dorsza, flądry albo karpia. Filety przygotowane tępymi nożami są bardzo często poszarpane, dlatego też nie prezentują się zbyt okazale na talerzu. Poszarpane filety są także dość trudne do przyprawienia i przyrządzenia na patelni. Profesjonalny nóż do filetowania jest dobrym wyborem nie tylko dla doświadczonych, ale również dla początkujących kucharzy.