Sylwestrowe drinki z whisky

W naszym życiu mamy wiele okazji do świętowania. Jedną z nich jest Sylwester. Ten wyjątkowy wieczór powinien posiadać odpowiednią oprawę. Nie chodzi jedynie o wyszukane stroje czy też smaczne przekąski. Ważnym aspektem jest również rodzaj alkoholu, jaki będziemy spożywać. W tym wypadku doskonałym wyborem okazać się mogą aromatyczne drinki, które uświetnią zabawę.

Ważne pierwsze wrażenie

Sylwestrowe trunki powinny zachwycać wyglądem. W tym wypadku pomocne okazać się mogą szklanki o ciekawych kształtach, których niepowtarzalny design będzie zachęcał gości do sięgnięcia po dany alkohol.

Istotną rolę ogrywa również kolor drinków. W tej kwestii nie powinniśmy się ograniczać do tradycyjnego połączenia whisky z colą, ale nieco wzbogacić nasze trunki poprzez dodanie soków owocowych. Tak przygotowane drinki z whisky będą uwodzić kolorem, a także niepowtarzalnym aromatem, wynikającym z połączenia zapachu alkoholu z owocową nutą.

Wyjątkowe doznania smakowe

Kwestią zasadniczą w przypadku każdego drinka jest jednak smak, który determinowany jest poprzez odpowiednie skomponowanie poszczególnych składników. Świeżo wyciskane soki oraz całe kawałki soczystych owoców sprawdzą się w tej roli doskonale.

Ważnym aspektem jest również odpowiedni rodzaj alkoholu. Do drinków szczególnie polecana jest whisky typu blended, która powstaje w wyniku zmieszania różnych rodzajów tego trunku. Posiada ona nieco łagodniejszy smak i aromat niż inne gatunki whisky, dlatego doskonale komponuje się z owocami, sokami oraz innymi składnikami. Ten rodzaj alkoholu doda charakteru naszym trunkom, nie determinując ich smaku jednoznacznie. Oto kilka przepisów na sylwestrowe drinki z whisky.

Feeria barw

Do blendera wyposażonego w funkcję kruszenia lodu należy wrzucić kilka kostek lodu, dodać dwie połówki brzoskwini z puszki pokrojone w ćwiartki, wlać 50 ml soku żurawinowego, a następnie zmiksować wszystko do konsystencji sorbetu, przelać do szklanki i wstawić do zamrażalnika, w tym czasie przygotowując drugą część drinka. Do blendera wlać 60 ml whisky blended, 150 ml soku żurawinowego i tyle samo kostek lodu, co w pierwszej części. Zmiksować i ostrożnie wlać do szklanki ze zmrożonym sorbetem brzoskwiniowym, tak aby utworzyć dwie warstwy. Żółto-czerwony drink gotowy.

Ten niebiesko-zielono-żółty drink stanowić będzie niesamowite orzeźwienie. 60 ml whisky należy wymieszać w shakerze z 60 ml świeżo wyciśniętego soku ze słodkiej pomarańczy oraz 10 ml soku z cytryny. Następnie wrzucić do szklanki kilka kostek lodu i zalać je zawartością shakera. Potem za pomocą łyżki należy ostrożnie wlać na wierzch trunku likier Blue Curacao, który utworzy niebieską warstwę.

Musujący dodatek

Podczas Sylwestra nie może zabraknąć szampana, którego z powodzeniem można dodać do drinków. Do shakera należy wlać 100 ml whisky, 50 ml likieru maraschino oraz sok bananowy – wstrząsnąć i wleć do szklanki, a następnie dodać łyżkę grenadiny, która opadnie na dno. W innej szklance należy ostrożnie wymieszać 160 ml szampana i 30 ml likieru Blue Curacao. Tak stworzoną mieszaninę delikatnie przelać do szklanki z whisky, pomagając sobie łyżką. Wówczas napoje nie połączą się ze sobą i uzyskamy trzy piękne barwy – czerwoną, żółtą oraz niebieską.

Do shakera wypełnionego pokruszonym lodem należy wlać 70 ml whisky, 20 ml soku z cytryny oraz 1 łyżeczkę lodu i dokładnie wymieszać, a następnie przelać do szklanki. Drink dopełnić 160 ml szampana, ostrożnie wlewając go po ściankach naczynia. Ten prosty w przygotowaniu drink zachwyci każdego, zwłaszcza miłośników nieco bardziej cierpkich trunków o wyczuwalnej alkoholowej nucie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *