toster do kanapek

Jaki toster opiekacz gastronomiczny wybrać?

Profesjonalny toster opiekacz gastronomiczny to stosunkowo niedrogie i bardzo przydatne urządzenie, które doskonale sprawdzi się nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale również w domowej kuchni. Aby wybrać porządny sprzęt należy zwrócić uwagę oczywiście na kilka kluczowych parametrów.

Jaka moc urządzenia?

Oryginalny opiekacz toster do gastronomii spełniać będzie swoje podstawowe zadania tylko wtedy, gdy posiadać będzie odpowiednią moc. W dużej mierze to właśnie od tego parametru zależy szybkość działania sprzętu. Tanie opiekacze o niskiej mocy niestety nadają się wyłącznie do użytku prywatnego. W gastronomii należy postawić oczywiście na sprzęt o mocy powyżej 1800 W. Urządzenia tego typu będzie można wykorzystać do grillowania, czy też do robienia gofrów.

Jaka powłoka?

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że toster opiekacz gastronomiczny powinien mieć solidną powłokę, która wbrew pozorom odgrywa ważną rolę. Ergonomiczna powłoka ma bezpośredni wpływ nie tylko na design i wygodę użytkowania, ale również na trwałość. Godne polecenia są przede wszystkim niezawodne powłoki nieprzywierające ceramiczne, które w swojej klasie i w swojej cenie nie mają sobie równych. Coraz większą popularność zdobywa teflonowy opiekacz toster do gastronomii. Dzięki porządnej powłoce nie będzie nawet najmniejszych problemów z przywieraniem potraw do urządzenia. Pamiętać należy jednak o tym, że teflon jest podatny na zarysowania, dlatego też przy jego czyszczeniu należy zachować ostrożność. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że zarysowany teflon nie może być używany w bezpośrednim kontakcie z żywnością.