grille-z-lawa-wulkaniczna-stolowy-i-na-podstawie-z-trzech-stron-zamknietej-gazowe-stolowy-2x-10-kw

Rodzaje grilli gastronomicznych

Jedną z najbardziej popularnych form pieczenia mięs i innych produktów, jest ich grillowanie, Powszechnie uważa się, że grillowane mięso jest znacznie zdrowsze od pieczonego w sposób tradycyjny, wobec tego w wielu lokalach gastronomicznych i restauracjach oferowane są potrawy, opierające się na przygotowanych w ten sposób produktach. Ale jak ta czynność wygląda od wewnątrz? Jakie rodzaje tych urządzeń używane są w lokalach?

Różnego rodzaju gastronomiczny grill znajduje się w większości lokali. W zależności od wielkości obiektu i jego klasy, w ich zasobach znajduje się inny rodzaj tego urządzenia. Jednym z nich jest grill lawowy cateringowy, który składa się z metalowych raszek, na których ułożone są kamienie lawowe. Pod rusztowaniem znajduje się palnik gazowy, który w ciągu około 30 minut nagrzewa kamienie do temperatury 180 – 250 stopni Celsjusza. Ten rodzaj grilla jest szczególnie często wykorzystywany w lokalach gastronomicznych, bowiem dzięki nagrzanym kamieniom, które długo trzymają odpowiednią temperaturę, łatwiej można uzyskać idealny poziom wysmażenia mięsa. Co ważne, kamienie nie wydzielają żadnego zapachu, skutkiem czego mięso nie przechodzi zapachem grilla.
Inne grille wykorzystywane w gastronomii to tradycyjne grille elektryczne lub na węgiel drzewny. W mniejszych punktach gastronomicznych używa się także niewielkich grilli kontaktowych.

Chcąc uzyskać jak największą liczbę klientów oraz ich zadowolenie, warto jest zadbać o odpowiednie urządzenia gastronomiczne, w tym także grill. By uzyskać perfekcyjnie grillowane potrawy, nieprzesiąknięte aromatem drzewa lub węgla, warto zdecydować się na grill lawowy.