herbata zaparzanie

Herbatę można pić przez cały dzień, używając do tego przeróżnych naczyń. Mogą to być kubki, szklanki do herbaty, czarki lub porcelanowe filiżanki. Picie herbaty w pięknie wykonanych naczyniach, to prawdziwa przyjemność.

W czym pijemy herbatę?

Na codzień pijemy herbatę w kubkach lub szklankach. Szklanka na herbatę to naczynie bardzo popularne. Wykonana jest z cienkiego szkła i posiada uszko lub jest umieszczona w metalowym koszyczku. Są to naczynia, które używamy w domu, czy też w pracy. Jednak gdy spodziewamy się gości, wtedy powinniśmy sięgnąć po filiżanki.

Filiżanki z porcelany pochodzące z Chin są to piękne naczynia, przeważnie malowane ręcznie. Komplet filiżanek z cienkiej, chińskiej porcelany to większy wydatek. Można poszukać pojedynczych egzemplarzy na pchlich targach. Zaletą porcelany jest to, że nie zmienia ona smaku naparu z herbaty, bo nie wchodzi z nim w reakcję.

Jaką wybrać herbatę?

Herbata jest poddawana różnym procesom, dzięki którym nabiera odpowiednich właściwości. Jeżeli chcemy zadbać o zdrowie, to powinniśmy wybrać herbatę białą lub zieloną. Nie są one poddawane procesowi fermentacji i dzięki temu działają w sposób pozytywny w profilaktyce antynowotworowej i chorób serca.

Herbata czerwona pomaga w odchudzaniu oraz zbiciu podwyższonego cholesterolu. Napar z niej jest ciemnoczerwony i ma smak bardziej intensywny, niż napar z herbaty czarnej.

Herbata czarna jest to susz herbaciany poddany procesowi fermentacji. Gatunek herbaty jest ściśle związany z miejscem, gdzie się ją uprawia.