herbata zaparzanie
Uncategorized

Czas na picie herbaty

Herbatę można pić przez cały dzień, używając do tego przeróżnych naczyń. Mogą to być kubki, szklanki do herbaty, czarki lub porcelanowe filiżanki. Picie herbaty w pięknie wykonanych naczyniach, to prawdziwa przyjemność.

W czym pijemy herbatę?

Na codzień pijemy herbatę w kubkach lub szklankach. Szklanka na herbatę to naczynie bardzo popularne. Wykonana jest z cienkiego szkła i posiada uszko lub jest umieszczona w metalowym koszyczku. Są to naczynia, które używamy w domu, czy też w pracy. Jednak gdy spodziewamy się gości, wtedy powinniśmy sięgnąć po filiżanki.

Filiżanki z porcelany pochodzące z Chin są to piękne naczynia, przeważnie malowane ręcznie. Komplet filiżanek z cienkiej, chińskiej porcelany to większy wydatek. Można poszukać pojedynczych egzemplarzy na pchlich targach. Zaletą porcelany jest to, że nie zmienia ona smaku naparu z herbaty, bo nie wchodzi z nim w reakcję.

Jaką wybrać herbatę?

Herbata jest poddawana różnym procesom, dzięki którym nabiera odpowiednich właściwości. Jeżeli chcemy zadbać o zdrowie, to powinniśmy wybrać herbatę białą lub zieloną. Nie są one poddawane procesowi fermentacji i dzięki temu działają w sposób pozytywny w profilaktyce antynowotworowej i chorób serca.

Herbata czerwona pomaga w odchudzaniu oraz zbiciu podwyższonego cholesterolu. Napar z niej jest ciemnoczerwony i ma smak bardziej intensywny, niż napar z herbaty czarnej.

Herbata czarna jest to susz herbaciany poddany procesowi fermentacji. Gatunek herbaty jest ściśle związany z miejscem, gdzie się ją uprawia.