młynki do soli i pieprzu

Niezbędne akcesoria w domowej kuchni

Świeże produkty są kluczowym elementem dobrego gotowania. Z dobrej jakości składników nawet proste danie będzie smakowało wspaniale, bo jego siłą będzie właśnie wysoka jakość.

Jak wyczarować coś z niczego?

Bywają takie dni, kiedy zupełnie umknęło naszej uwadze, że lodówka świeci pustkami, a nagle trzeba coś przygotować, bo sami jesteśmy głodni lub posiłku domagają się nasi goście lub domownicy.

Z kilku prostych składników lub resztek artykułów spożywczych można wyczarować naprawdę wykwintne danie, zapiekanę, gulasz lub pożywną zupę. Dobrze doprawiona potrawa nie da po sobie poznać, że jest tylko spontanicznym pomysłem.

Podkręcanie smaku świeżymi ziołami i przyprawami

Siłą dania jest jego odpowiednie doprawienie, w związku z czym warto hodować domowy lub wręcz tylko parapetowy ogródek z ziołami oraz używać dobrej jakości przypraw suszonych.

Dobry kucharz posiada na wyposażeniu swojej kuchni moździerz czy młynek do pieprzu i soli (takie modele są szczególnie polecane). Świeżo zmielone przyprawy są dużo bardziej aromatyczne od tych pakowanych w torebki, które oferują nam sklepy.

Nóż szefa kuchni – niezbędnik każdego kuchcika

Solidnym, dobrze naostrzonym nożem aż chce się gotować. Dobre narzędzia sprawiają, że ręce same pracują, a kucharz nie denerwuje się z tak przyziemnych problemów.
Naturalnym jest tępienie się noży wskutek ich eksploatacji, dlatego warto pomyśleć nad zakupem ostrzałki do noży i wyrobienia sobie nawyku regularnego ich ostrzenia. Dzięki temu tak ważne narzędzie pracy kucharza, jakim jest nóż zawsze będzie gotowe do pracy.