kociolek-do-zup-hendi-save-energy-8-l

Gastronomiczne kotły warzelne odgrywają bardzo ważną rolę, dlatego też przy ich zakupie, warto zwrócić szczególną uwagę nawet na najmniejsze elementy. Oferta kotłów warzelnych jest bardzo szeroka i różnorodna, dlatego też osoby początkujące mogą mieć naprawdę duży problem, aby wybrać najlepszy model.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kotłów warzelnych?

Gastronomiczne kotły warzelne najłatwiej jest podzielić na rodzaj zastosowanego zasilania. Producenci oferują kotły parowe, gazowe i elektryczne. Każda technologia ma swoje zalety i wady, dlatego też warto dokładnie zapoznać się z nimi. Największym zainteresowaniem cieszy się parowy kocioł, w którym ogrzewanie odbywa się za pomocą pary technologicznej. Parowy kocioł warzelny idealnie sprawdzi się nie tylko w przemyśle gastronomicznym, ale również w przemyśle garmażeryjnym. Dla wielu osób największym atutem kotłów gazowych będzie jednak to, że dzięki nim można zredukować koszty eksploatacji. Gaz co prawda jest paliwem relatywnie niedrogim, ale niestety już same kotły warzelne na gaz są dość drogie.

O czym należy pamiętać?

Osoby, które planują kupić gazowy kocioł warzelny (np. takie https://gastronet24.pl/12812-kotly-warzelne), powinny zadbać o to, aby w pomieszczeniu znajdował się efektywny system wentylacji. Tylko wysokiej klasy instalacje są w stanie zapewnić skuteczne i bezpieczne odprowadzanie spalin. Alternatywą są elektryczne kotły warzelne, które wymagają oczywiście dostępu do zasilania elektrycznego. Przy większych modelach należy sprawdzić, czy instalacja poradzi sobie z dużym poborem mocy. Godne polecenia są modele wyposażone w specjalne filtry nierdzewne, które znajdują się na samym dnie kotła. W dużej mierze to właśnie dzięki filtrom, można zapobiec dostawaniu się słodu, chmielu i wielu innych elementów bezpośrednio do pompy. Przydać może się również płynowskaz, który ułatwi nie tylko odczyt ilości płynu.