termometr kuchenny

Ten niezwykły przyrząd jest niezwykle ważny dla każdego miłośnika gotowania. Dzięki niemu możemy kontrolować stopień ogrzania lub schłodzenia przyrządzanej potrawy. Do czego można wykorzystać kuchenny termometr oraz jaki będzie najlepszy?

Jak wykorzystać w kuchni termometr?

Jest to małe urządzenie, które powinna mieć każda osoba, która lubi gotować wyszukane potrawy i zależy jej na dokładności. Termometr kuchenny kontroluje przez cały czas proces przygotowania potrawy, dzięki czemu na pewno będzie ona smaczna. Model uniwersalny może sprawdzać temperaturę potraw na różnym etapie ich przygotowywania. Można go używać do mięs i sosów, a także od ciast.  Termometr sprawdza temperaturę roztopionej czekolady, a także oleju do smażenia pączków. Dzięki niemu można profesjonalnie wykonać karmel. Są dwa rodzaje termometrów używanych w kuchni, pierwszy służy do sprawdzania temperatury bezpośrednio, a drugi mocuje się na pokrywie garnka. Niezwykle popularne są termometry kuchenne bezprzewodowe, są o wiele wygodniejsze niż ich odpowiedniki zasilane prądem.

Większość modeli jest wyposażonych w specjalny szpikulec, który wtyka się w potrawę, na wyświetlaczu LCD pokazuje się temperatura potrawy. Warto zainwestować w termometr wykonany ze stali nierdzewnej z domieszką tworzyw sztucznych.

Czym kierować się podczas zakupu?

Na rynku są dostępne różne modele. Najlepszym wyborem będzie termometr uniwersalny, który można użyć do wielu potraw na różnym etapie ich przygotowania. Należy zwrócić uwagę na zakres temperatury, im jest wyższa tym lepiej, ponieważ można go zastosować do większej ilości potraw. Można go używać do wykonywania deserów oraz dań obiadowych, które wymagają odpowiedniej obróbki mięsa. Niezwykle ważny jest materiał, z którego jest wykonany. Sprzęt powinien być wytrzymały i trwały, dlatego warto kupić model od dobrego producenta. Stosowane termometru zmniejsza ryzyko oparzenia podczas przyrządzania potraw. Jest to must have w każdej domowej kuchni.