Malibu: alkoholowe dziecko Barbadosu

Barbados kojarzony jest na świecie tak naprawdę z dwóch rzeczy: Rihanny oraz malibu, którego smak znają wszyscy miłośnicy egzotycznych trunków.

Malibu: skarb narodowy Barbadosu

Dzięki niezwykłemu zbiegowi okoliczności, od lat 80 możemy raczyć się malibu – likierem kokosowym, dla którego bazą jest rum oraz ekstrakt z kokosa.

To połączenie na zawsze rozsławiło karaibską wyspę. Dziś malibu jest składnikiem ciast i deserów, ale nadal pozostaje przyjemnym dodatkiem większości weekendowych wypadów.

Malibu w słodkim świecie wypieków

Dzięki kokosowemu smakowi i aromatowi, ten rum o karaibskich korzeniach dobrze zadomowił w kuchni i stał się stałym kompanem ciast. Sprawdza się doskonale w towarzystwie czekolady (o czym możecie się przekonać z przepisu na czekoladowe ciasto z malibu (http://www.wielkiezarcie.com/recipe100180.html). Równie ciekawą wariacją na temat barbadoskiego skarbu jest biały tort z jego dodatkiem http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-bialy-tort-malibu,945.html

 

 

Gdy chcielibyśmy zrobić coś mniej pracochłonnego warto spojrzeć na http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/banany-w-ciescie-francuskim-z-malibu-i-prazonymi-migdalami-2). Banany i kokos to smaczne połączenie, które z pewnością przypomni nam ciepłe karaibskie klimaty w zimowe dni.

 

Rozrywkowy weekend z malibu

 

Malibu z mlekiem jest już passé. Obecnie na topie zdecydowanie są mieszanki likieru kokosowego z sokami, co czyni całość lekką i przyjemną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *