Jaka wódka jest najlepsza do drinków?

Wódka jest jednym z bardziej popularnych alkoholi, które dodawane są do drinków. Kategoria wódek nie jest jednorodna, nie ma chyba jednak odmiany, która nie znalazłaby się w przepisie na jakiś koktajl. Czy jednak możemy stwierdzić, że któraś z odmian lub gatunków szczególnie dobrze odnajduje się w takich połączeniach?

Wódka czysta, czy smakowa – która lepsza?

 

W sklepach bez problemu możemy znaleźć duży wybór wódek zarówno czystych (na przykład Absolut), jak i smakowych. Wersje czyste są w drinkach słabo wyczuwalne, nie zagarniają dla siebie ich smaku, co dla wielu miłośników koktajli jest ogromną zaletą. Niekiedy jednak chcemy urozmaicić smak naszego drinka – mamy wówczas do wyboru dodać do niego inne składniki (takie jak na przykład likiery) lub po prostu zdecydować się na wódkę smakową, której użycie ograniczy konieczność stosowania innych dodatków.

 

Wódki smakowe występują obecnie na rynku w wielu wersjach smakowych – dostępne są alkohole aromatyzowane owocami, możemy także kupić wódkę o smaku orzechów, wanilii czy imbiru. Należy pamiętać, że najlepsza wódka to taka, która właśnie nam smakuje najbardziej. Wszak chodzi jedynie o doznania smakowe (oraz czystość i jakość trunku, które nieodmiennie się z nimi wiążą).

 

Wódki z pszenicy, wódki z żyta

 

Wódki mogą być produkowane z różnego rodzaju zbóż, z ziemniaków. Na naszym rynku dużą popularnością cieszą się alkohole wytwarzane z pszenicy, a także wódki produkowane z żyta. Pomimo, że ich produkcja jest podobna, różnią się one smakiem, a często i konsystencją.

Wódka żytnia jest oceniana jako bardziej wyrazista w smaku od wódki pszenicznej – z kolei delikatniejsza od obu będzie wódka wyprodukowana na bazie ziemniaków. Tu jak ze wszystkim liczą się nasze indywidualne preferencje. Jeżeli smakują nam bardziej drinki, w których alkohol nie jest wyczuwalny, powinniśmy zdecydować się na wódkę z pszenicy.

 

Przykładem popularnego drinka, do którego produkcji użyta jest czysta i neutralna wódka, może być Sex on the Beach. Do jego przygotowania potrzebujemy wódki o mało intensywnym aromacie, likieru brzoskwiniowego, soku żurawinowego i soku pomarańczowego. Do szkła wypełnionego lodem dodajemy w równych proporcjach wódkę i likier brzoskwiniowy, może to być po 20 ml wódki i 20 ml likieru. Kolejnym krokiem jest dopełnienie koktajlu sokiem z żurawin i sokiem z pomarańczy również w tych samych proporcjach.

Drink ten jest dobrym przykładem, w którym lepiej sprawdzi się delikatna wódka z pszenicy, która nie zdominuje smaku całości. Nada jedynie mieszance mocy.

 

To od nas i naszych upodobań smakowych zależy, którą wódkę uznamy za najlepszą – niezależnie od jej rodzaju powinna ona jednak charakteryzować się jak najwyższą jakością. Mimo pokusy zamaskowania jej smaku i aromatu odpowiednimi dodatkami to jej czystość będzie miała wpływ na to, jak szybko nasz organizm poradzi sobie z zawartym w niej alkoholem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *