Drinki z whisky – owocowe szaleństwo!

Letnie imprezy to doskonały moment na serwowanie drinków z dodatkiem owoców. Ze względu na wysokie temperatury w porze letniej koktajle powinny zawierać większą niż zwykle ilość soków i innych napojów bezalkoholowych przy standardowej porcji alkoholu. Zarówno soki owocowe, które również będą nawiązywały do lata. Nie można także zapomnieć o dużej ilości lodu.

Mimo, iż whisky uznawana jest za stereotypowo męski alkohol, zazwyczaj rozcieńczany tylko wodą lub kostkami lodu – świetnie sprawdzi się również jako baza do koktajli. Dzięki bogatemu wyborowi składników drinki z whisky zaskakują wyjątkową rozpiętością smaków i mocy – znajdziemy wśród nich idealne propozycje na gorące wieczory!

 

Whisky + sok jabłkowy

 

Idealnym drinkiem na lato jest połączenie twardego alkoholu z sokiem z jabłek, których jest w naszym kraju prawdziwa obfitość. W tym zestawie sprawdzi się również odrobina soku z limonki i nuta cynamonu.

Jest to koktajl z dużą ilością dodatków, dlatego powinniśmy użyć do jego wykonania wysokiej szklanki. Wypełniamy ją lodem, a następnie wlewamy do niej whisky w proporcji 1/3, dopełniamy sokiem jabłkowym (może być kupny, może być również świeżo wyciśnięty z jabłek), kolejnym krokiem jest wciśnięcie odrobiny soku z limonki. Całość dekorujemy wedle upodobania kawałkami sezonowych jabłek i laską cynamonu.

 

Whisky z sokiem żurawinowym i pomarańczowym

 

Kolejnym przepisem jest whisky z sokami: pomarańczowym i żurawinowym. Koktajl ten podobnie jak poprzedni wykonujemy w wysokiej szklance. Możemy ją napełnić zwykłymi kostkami lodu, bądź też lodem kruszonym. Jest to koktajl na letnią porę, więc lodu i wypełniacza można użyć w większych ilościach.

 

Do szklanki wypełnionej lodem dodajemy szkocką w proporcji 1/3. Kolejnym krokiem jest dopełnienie całości przy użyciu 1/3 soku żurawinowego i 1/3 soku pomarańczowego. Dekoracją może być po prostu kawałek pomarańczy. Jednak można użyć dodatkowo kilku żurawin i stworzyć z owoców kompozycję.

 

Whisky, jabłka i maliny

 

Kolejną propozycją na połączenie whisky z owocami sezonowymi jest zestawienie jej z jabłkami i sokiem malinowym. Jest to pyszna mieszanka, która nie ma nic wspólnego z tradycyjnym rozumieniem tego alkoholu, jednak niczego jej to nie ujmuje.

 

Do wykonania tego koktajlu potrzebujemy wysokiej szklanki, którą wypełniamy kruszonym lub zwykłym lodem. Kolejnym krokiem jest dodanie twardego alkoholu. Jako, że jest to drink na porę letnią nie dodajemy więcej niż 1/3 whisky. Następnie nalewamy kolejno 1/3 soku jabłkowego, a na końcu 1/3 soku malinowego. Dekoracją powinny być kawałki jabłek i maliny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *