4 przepisy na łagodne i aromatyczne drinki z whiskey

Od setek lat na Wyspach Brytyjskich trwa zażarta rywalizacja pomiędzy Irlandią a Szkocją
o prym na rynku whisky. Różnice dzielące oba kraje są spore – inna jest nawet nazwa tego alkoholu, ponieważ według irlandzkiej pisowni piszemy „whiskey”, a nie „whisky”.

Nie jest to oczywiście jedyna różnica. W Irlandii inaczej wygląda także produkcja tego trunku. Jest on bowiem przyrządzany wyłącznie na bazie jęczmienia oraz słodu jęczmiennego, które, w przeciwieństwie do Szkocji, nie są wędzone w torfowym dymie. Sama whiskey podlega także aż trzykrotnej destylacji (w Szkocji tylko dwukrotnej). Wszystko to sprawia, że wyroby irlandzkie nie mają dymnego posmaku i są nieco łagodniejsze. Zdecydowanie najdelikatniejszym rodzajem whiskey jest odmiana blended, która powstaje w wyniku łączenia różnych odmian tego trunku. Dzięki temu, iż nie jest intensywna, bardzo dobrze nadaje się do łagodnych drinków, które królują na wszelkiego rodzaju imprezach.

 

Drinki z whiskey i owocami

 

Chcąc przygotować smaczne, łagodne drinki z whiskey nie powinniśmy zapominać o owocach. Najczęściej wykorzystywane są one w formie syropów bądź soków, my jednak użyjemy ich w całości.

Do blendera wsypujemy 4 kostki lodu oraz 3 obrane kiwi, a następnie wlewamy 50 ml whiskey typu blended oraz 15 ml syropu cukrowego. Całość mieszamy i przelewamy do wysokiej szklanki – owocowy napój z małą dozą alkoholu gotowy.

 

Przepis na koktajl z nutką mięty

 

Do drinków z whiskey bardzo często dodaje się także miętę, która nadaje im świeżego posmaku. Są one niezwykle atrakcyjne, a jednocześnie proste. Do shakera wystarczy wlać około 20 ml whiskey, 20 ml syropu cukrowego, 30 ml likieru malinowego i 5 listków mięty. Całość mieszamy
i przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Drink warto przyozdobić dodatkowym listkiem mięty.

 

Alkoholowy mix

 

Jeżeli chcemy przygotować aromatyczny drink, który będzie charakteryzował się niewielką mocą oraz bardzo ciekawym smakiem, nie bójmy się korzystać z dużej liczby składników. Do shakera wrzućmy lód i wlejmy 30 ml syropu miętowego, 50 ml soku z limonki, 10 ml ginu oraz 20 ml irlandzkiej whiskey. Wszystko wymieszajmy i przelejmy do szklanki.

 

A może Sprite?

 

Do łączenia z irlandzką whiskey bardzo dobrze nadają się również różnego rodzaju słodkie napoje gazowane. Może być to oczywiście cola, ale jeżeli pragniemy być oryginalni, zdecydujmy się na Sprite’a. Mieszamy go z trunkiem w proporcjach 10:3, a następnie wlewamy do szklanki wypełnionej lodem. Wielbiciele nieco kwaskowego smaku mogą dodać również sok wyciśnięty z jednej cytryny.

 

Takie łagodne drinki z pewnością będą dobrym dopełnieniem kameralnego spotkania towarzyskiego bądź większej imprezy. Możemy być pewni, że nasi goście będą zachwyceni feerią smaków, jaką im zaserwujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *