4 błyskawiczne drinki z whisky

Whisky jest jednym z najpopularniejszych twardych alkoholi. Produkowana jest w wielu miejscach na świecie, jednak najbardziej znana jest whisky, lub też whiskey produkowana w Szkocji, Ameryce Północnej, Kanadzie i Irlandii. Najpopularniejsza z nich wszystkich jest whisky szkocka, która występuje w wersji single malt, lub blended. Tradycyjnie alkohol ten podawany jest samodzielnie. W późniejszych latach pojawił się pomysł podawania whisky z lodem. Z roku na rok coraz więcej zwolenników zdobywają drinki z whisky.

 

Whisky do drinków?

 

Pomysł dodawania whisky do drinków u niektórych budzi zdziwienie. Alkohol ten posiada intensywny, wyrazisty smak, dlatego część osób uważa, że lepiej jest go podawać samodzielnie. Jedynie wtedy ich zdaniem można się delektować pełnią aromatu alkoholu, który nie należy do najtańszych. Dobrej jakości whiskytego typu, jak na przykład Chivas Regal znajdują się na wyższej półce cenowej alkoholi. Zwolennicy drinków stoją na stanowisku, zgodnie z którym dobrze dobrane drinki są w stanie doskonale wydobyć smak i aromat tego alkoholu.

 

Jakie drinki z whisky?

 

Whisky możemy mieszać. Jeżeli przygotowujemy koktajle na jej bazie, powinniśmy starać się wydobyć jej smak i aromat, nie zaś go maskować. Pierwszym przykładem drinka z whisky, którego przygotowuje się błyskawicznie, może myć po prostu połączenie alkoholu z wodą. Jeżeli zastosujemy ten zabieg do dobrej gatunkowo whisky, podkreślimy jej naturalny aromat.

 

Drugim drinkiem jest połączenie whisky z gorącą wodą i sokiem z cytryny, możemy dodać również łyżkę miodu. Tego typu ciepły drink będzie doskonałym napojem rozgrzewającym na zimne jesienne i zimowe wieczory. Przygotowujemy go obowiązkowo w szkle żaroodpornym, do którego wlewamy 40 ml whisky, a następnie dopełniamy całość gorącą wodą i łyżką ulubionego miodu.

 

Ciekawym połączeniem może być również aromatyczna herbata z whisky, do której możemy dodać cytryny, miodu i imbiru. Drink obowiązkowo podajemy na gorąco. Do szklanki żaroodpornej wlewamy 40 ml whisky, całość dopełniamy mocną, gorącą herbatą. Opcjonalnie dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny, łyżkę miodu, czy kilka plasterków imbiru. Możemy przyozdobić naszego drinka plasterkiem cytryny.

 

Jeżeli lubimy sok jabłkowy, doskonałym sposobem na drinka jest połączenie tego soku z whisky. Do wypełnionej lodem wysokiej szklanki dodajemy 40 ml whisky i dopełniamy całość sokiem jabłkowym. Za dekoracje może nam posłużyć plasterek jabłka i laska cynamonu. Alternatywą dla cynamonu są goździki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *